Духовність Емаусу

Центр "Емаус" створений з метою духовної підтримки осіб з особливими потребами,
їхніх родин, а також усіх тих, хто розділяє із ними своє життя.
Центр заснований у 2001 році і діє при Українському Католицькому Університеті.

«…і незначне світу та погорджене Бог вибрав…» (1Кор.1,27)

 В сьогоднішньому світі «духовністю» називають дуже різні речі. Часто, на жаль, духовність розуміють як синонім мрійливості, відірваності від життя, замкнутості у світі ідей та ілюзій.

Не такою є духовність християнина.

Духовність Христового учня – це духовність Втілення, Бога що народився для того,  щоб навчити нас любити. А любов – це аж ніяк не мрійлива ілюзія; любов – це завжди конкретно: бути в тісному контакті з людьми, їхніми потребами, проханнями, болями. Духовність християнина – це життя  в Святому Дусі, що означає дозволити Йому відкривати у собі,  у світі, в кожній особі  красу Божого творіння. Християнська духовність – це пізнавати жертвенну любов Спасителя і обійми Небесного Отця.

За майже дві тисячі років християни віднайшли різні шляхи плекання своєї духовності. Одні створювали монастирі чи йшли на самоту, інші провадили місії, допомагали хворим, навчали бідних, проповідуючи різними способами Господа Ісуса Христа.

Одним із таких людей, що віднайшли свій шлях християнської духовності є наш сучасник і вчитель – Жан Ваньє.

Жан віднайшов християнську духовність у величних творіннях Божих, які сьогодні дуже часто є відкинутими, забутими, погордженими – у людях з особливими потребами. Він стоїть у витоках міжнародних організацій «Лярш» та «Віра і Світло», що плекають дар людей з особливими потребами, відкриваючи світові правдивий погляд на Боже творіння, в якому ніщо не є і не має права бути зайвим чи відкинутим, проповідуючи правду про людину, мудрість Сили Божої, що виявляється у слабкості.

Саме цією християнською духовністю Жана Ваньє живе наш Центр «Емаус». Ми запрошуємо українське суспільство, організації, кожну людину зробити з нами крок від світу ілюзій, упереджень та страхів назустріч правді, реальності, мудрості; від закритості у власних потребах до прийняття «іншого», не такого як «я»; від закритості на чужі страждання до прийняття тих, хто страждає.

Духовність «Емаусу» – це духовність любові до всього світу, це запрошення віднайти справжню любов через відкриття дару слабших. Ми закликаємо перемогти закритість в собі і відкритися до Христа, який так полюбив кожного із нас, що Воплотився, жив, страждав, помер і воскрес. Запрошуємо умертвити наш егоїзм і через стосунок дружби з особливими людьми діткнутись Страждаючого Ісуса, воскреснути в любові Воскреслого.

«…Благодать вам і мир від Бога Отця і Господа нашого Ісуса Христа, що віддав Себе за гріхи наші, щоб визволити нас від сучасного лукавого віку» (Гал.1,4)

о. Олег Жаровський

(З нагоди  10-тиріччя центру «Емаус», 24.06.2011 р.)