Зустрічі для молоді

Центр "Емаус" створений з метою духовної підтримки осіб з особливими потребами,
їхніх родин, а також усіх тих, хто розділяє із ними своє життя.
Центр заснований у 2001 році і діє при Українському Католицькому Університеті.

Мабуть, кожен з нас усвідомлює свою потребу розвиватися, формуватися, навчатися. Так як наше тіло потребує їжі для того, щоб жити, так само наші розум і серце потребують поживи.

В Євангелії від Матвія Ісус говорить: «Не хлібом самим буде жити людина, але кожним словом, що походить з уст Божих». З цих слів випливає щось дуже важливе – не тільки хліб дає нам життя, але також кожне слово, що виходить з уст Божих. Слово Бога дає нам життя!

В іншому місці Біблії написано: «Віра від слухання, а слухання від Слова Божого». Отже Слово Боже будує нашу віру! А хіба не віра є нашим фундаментом, на якому ми будуємо своє життя? Як нам зміцнити цей фундамент? Ісус дає відповідь – маємо слухати Слово Боже.

Щоб не «бути голодними» духовно, щоб фундамент нашого життя був міцним -нам потрібна формація, потрібне Слово. У духовному житті є так, що якщо ми перестаємо рухатися вперед, то починаємо рухатися назад. Неможливо «зафіксувати» якийсь певний духовний рівень. Не можемо сказати: «Я багато молився минулого тижня». Або: «Я читав Біблію минулого місяця», чи: «ходив до сповіді минулого року». Вартує питати себе: «Що я роблю зараз?», « Яким є моє життя зараз?». Наша духовність не є статичною (сталою, незмінною). Вона є динамічною. Ми або «збираємо з Ісусом, або розсипаємо».

Центр духовної підтримки осіб з особливими потребами «Емаус» уже протягом року щотижня організовує духовно-формаційні зустрічі для молоді. Розпочалися ці зустрічі з тримісячного курсу «Духовність внутрішньої убогості».  В програмі зустрічей є розгляд духовної теми, обговорення теми в групах, спільна молитва з піснями, солодкий частунок. Мета цих зустрічей – отримання духовної поживи, поглиблення духовного життя. На зустрічах можна познайомитися з духовністю спільнот Жана Ваньє – засновника спільнот «Лярш» та співзасновника руху «Віра і  Світло».

Лідія Москаль

(березень 2011)